Henks Egolog, v3.0

De luxeproblemen van een Mac-fan

Jarenlang heb ik me verzet tegen de aanschaf van een mobiele telefoon. Tot het niet meer vol te houden was. Ik zou meedoen aan een theatervoorstelling op een lokatie waar geen bel aan de deur zat en toen ik op de camping stond en het ging slecht met mijn moeder, was het een hele toer om even met de familie te kunnen bellen. Dus dat werd een Nokia van €25.

Een paar jaar later had de familie een WhatsApp-groep. Daar moest ik aan meedoen en dus kreeg ik voor mijn verjaardag een refurbished iPhone 4. Heel spannend vond ik dat, maar ik heb er in de loop van de tijd wel aardig mee leren werken. De iPhone 4 werd na een tijdje vervangen door een tweedehands 5S. Behalve met WhatsApp leerde ik met Signal (en Telegram) werken. Ik maakte daarbij vooral gebruik van de desktop-toepassingen, want dat typt een stuk prettiger. Signal kwam met een update waardoor de berichten die ik op de computer intypte niet meer zichtbaar werden op mijn telefoon en toen heb ik mezelf getrakteerd op een nieuwe iPhone SE2. Onhandig is dan wel, dat die geen koptelefoonaansluiting heeft. En dus heb ik deze week een paar AirPods laten bezorgen.

Die zouden natuurlijk ook prima moeten samenwerken met mijn computer, maar dat ligt wat ingewikkelder, want die draait nog steeds op een oude versie van macOS. En wel hierom: ik gebruik al jaren de Buienradar-widget van Broes om even snel te kunnen zien wat voor weer het is. Dat type widget werkt niet meer na macOS Mojave.

Maar nu is er macOS Monterey en een nieuwe versie van Safari. Daarin kan je groepen tabbladen opslaan. En alle webpagina's die worden opgeroepen door de Buienradar-widget kan ik nu net zo makkelijk bij elkaar zetten in Safari.

U begrijpt: dat wordt dus upgraden. Een leuke klus voor een verloren oudejaarsavond of zo...

30 december 2021
Henk